#ZileleJudeţului Dâmboviţa: Se redeschide Muzeul Scriitorilor din Târgovişte, după ce a fost reabilitat

#ZileleJudeţului Dâmboviţa: Se redeschide Muzeul Scriitorilor din Târgovişte, după ce a fost reabilitat

Muzeul Scriitorilor din Târgovişte se redeschide, vineri, la ora 15.30, după lucrări de reabilitare începute în noiembrie 2022.

Evenimentul are loc în cadrul manifestărilor Zilelor Judeţului Dâmboviţa.

La mai bine de jumătate de secol de la inaugurarea muzeului, în noiembrie 2022 au fost demarate ample lucrări de restaurare a clădirii și de refacere a expoziției permanente într-o formulă expozițională care aduce până în zilele noastre literații dâmbovițeni. Evenimentul face parte din cadrul manifestărilor dedicate „Zilelor Județului Dâmbovița”.

Casa care adăpostește muzeul a fost construită, în perioada 1897-1898, de către scriitorul Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti, care a locuit aici împreună cu familia sa până în anul 1916. Într-una dintre scrisorile adresate mentorului său, Titu Maiorescu, Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti scria: „Am isprăvit grijile casei de construit. În anul în care n-am scris mi-am făcut o casă ca un colţ de rai, parc, grădină de pomi fructiferi, grădină de zarzavat. Din tinda de unde vă scriu, se vede toată valea Ialomiţei. Sute de nuanţe de verde, de albastru şi violet şi, deasupra dealurilor, coamele munţilor albe de zăpadă. Casa mea e un roman de toată frumuseţea”.

În anul 1925 scriitorul vinde „colţul de rai” medicului Oprescu, directorul Spitalului Judeţean Dâmbovița. Noul proprietar a păstrat atât distribuţia încăperilor, cât şi citatele latineşti de pe pereţii casei. Singurele reparaţii au fost cele din anul 1928, când a mărit terasa şi a adaugat etajul, prelungind casa spre curte, unde şi astăzi există teiul sădit de scriitor în anul 1903.

În anul 1968, odată cu reînființarea județului Dâmbovița, în data de 30 decembrie,  muzeul a fost deschis pentru prima dată publicului.  Ca noutate, iubitorii literaturii îi vor regăsi în muzeu și pe reprezentanții „Școlii de la Târgoviște”, ca și pe cei ai „Societății Scriitorilor Târgovișteni”, cărora le mulțumim pentru generoasele donații. 

         Consiliul Judeţean Dâmboviţa

error: Conţinut protejat !!