Ziua Armatei Române, imagini din unitatea de la Teiş (foto)

ziua-armatei-07

La 25 octombrie este sărbătorită Ziua Armatei României. Cu această ocazie, va fi arborat Drapelul național la sediile instituțiilor militare, se va ridica Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime și fluviale și vor fi organizate ceremonii militare și activități comemorative în toate garnizoanele din țară, în teatrele de operații și în țările în care România are acreditați atașați ai Apărării.

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. 25 octombrie 1944 semnifică data eliberării totale a teritoriului național de sub ocupație hortysto-fascistă. Ultimele orașe eliberate au fost Satu Mare și Carei.

Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia au fost uciși sau răniți circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.

Eliberarea părții de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat și încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Națiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, până la victoria finală. ”Ajunse la frontieră din 1940, diviziile noastre — menționa comunicatul Marelui Stat Major din 25 octombrie 1944 — sunt gata de un nou efort și de noi lupte alături de marii noștri aliați, până la înfrângerea totală a forțelor germano-maghiare”.

În judeţul Dâmboviţa sunt 65 de veterani de război.

ziua-armatei-11

stiriDB vă prezintă câteva fotografii din Unitatea Militară de la Teiş, într-o zonă în care pentru prima dată publicul a avut acces, în apropierea Cimitirului de Onoare, reinaugurat în această săptămână. Tot atunci a avut loc o expoziţie de tehnică militară.

Au participat, alături de militari, oficialităţi, veterani de război, copii şi localnici.

ziua-armatei-10

ziua-armatei-02

ziua-armatei-03

ziua-armatei-05

ziua-armatei-04

ziua-armatei-08

ziua-armatei-01

ziua-armatei-06

masini-armata

arme

ziua-armatei-09

error: Conţinut protejat !!