Ziua Roşiei Montane – la Târgovişte

Ziua Roşiei Montane – la Târgovişte

”Ziua Roşiei Montane Târgovişte” va avea loc, vineri, 6 februarie 2015, de la ora 15.00, la sediul Bibliotecii Judeţene „I. H. Rădulescu” Dâmboviţa.

Manifestarea este dedicată popularizării patrimoniului cultural şi natural existent la Roşia Montană şi este parte a Campaniei Salvaţi Roşia Montană.

Din program:

–         proiecţii de filme documentare

–         expoziţie foto

–         dezbateri

–         minirecital susţinut de Ansamblul Victor Udrea

[spoiler title=”Informare de presa” open=”yes” style=”fancy” icon=”plus-circle”]

Târgoviște

Roşia Montană la ceas aniversar

1884 de ani de atestare documentară a celei mai vechi localităţi miniere din România

Cu ocazia aniversării a 1884 de ani de la prima atestare documentară a Roşiei Montane, Campania Salvaţi Roşia Montană invită târgoviștenii în data de 6 februarie 2015, între orele 15:00-19:00, la Ziua Roşiei Montane Târgoviște, eveniment dedicat patrimoniului cultural şi natural existent la Roşia Montană. Evenimentul va avea loc la Sala de conferințe a Bibliotecii Județene I.H. Rădulescu din Târgoviște, str. Stelea, Nr. 2.

Informații complete despre eveniment se află pe pagina de facebook:

www.facebook.com/events/909890175711069

Aflată la cea de-a cincea ediţie, Ziua Roşiei Montane reprezintă un prilej pentru a promova patrimoniul cultural şi natural excepţional pe care Roşia Montană îl adăposteşte şi pentru a accentua necesitatea conservării şi punerii în valoare a acestor vestigii, demne de includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Ziua Roşiei Montane Târgoviște propune publicului un program constând în proiecţia filmelor documentare „Ultimul fierar din Roșia Montană” și „Toamnă românească”, o expoziție fotografică reflectând patrimoniul cultural și natural, discuții și dezbateri, seara urmând a se încheia cu un mini-recital susținut de Ansamblul vocal-instrumental „Victor Udrea” din Fieni.

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1884 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tăblița cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional.

La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluţia exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepţional – 2 000 de ani – din perioadă pre‐romană până în epocă contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernăun târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.

Ziua Roşiei Montane va avea loc şi în alte zeci de oraşe din ţară şi străinătate, unde cele aproape două milenii de istorie vor fi sărbătorite prin evenimente similare. Harta şi programul tuturor oraşelor pot fi urmărite pe site-ul Zilei Roşiei Montane: www.ziuarosieimontane.ro.

[/spoiler]
error: Conţinut protejat !!