Dâmboviţa: Au fost suspendate filtrele rutiere şi dezinfecţia autoturismelor în zona de protecţie pestă porcină de la Lucieni

Dâmboviţa: Au fost suspendate filtrele rutiere şi dezinfecţia autoturismelor în zona de protecţie pestă porcină de la Lucieni

Centrul  Local de Combatere a Bolilor din judeţul Dâmboviţa a luat, luni, decizia de ridicare a filtrelor rutiere şi de suspendare a activităţii de dezinfecţie a mijloacelor de transport auto instituite în zona de protecţie în comuna Lucieni, se arată într-un comunicat al Prefecturii Dâmboviţa.

”Aceste decizii  au fost luate întrucât, în perioada 16-24.09.2018, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor  Dâmboviţa a efectuat activitatea de supraveghere clinică şi cartografiere a tuturor porcinelor din zona de protecţie, precum şi dezinfecţia exploataţiei infectate, nefiind constatate şi notificate alte cazuri de îmbolnăvire şi mortalitate”, precizează Prefectura Dâmboviţa.

Instituţia anunţă măsurile ce sunt luate pentru perioada următoare. Astfel, vor fi monitorizate zonele de protecţie şi supraveghere împreună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, în vederea respectării interdicţiei de circulaţie şi transport al porcinelor pe drumurile publice.

”Informarea permanentă şi conştientizarea populaţiei care deţine porcine, cu privire la respectarea  măsurilor de igienă, necesare pentru reducerea riscului propagării virusului de pestă porcină africană. Examinarea clinică şi prin examene de laborator (recoltare probe  de sânge) a efectivului de porcine pentru a detecta eventuala prezenţă a virusului PPA, nu mai devreme de 40-45 de zile de la terminarea operaţiunilor de curaţenie şi dezinfecţie a exploataţiei infectate”, sunt restul măsurilor anunţate de autorităţi.

Zona de protecţie a fost instituită în data de 16 septembrie când a fost confirmată pesta porcină într-o gospodărie din comuna Lucieni. Zona a fost stabilită o rază de 3 kilometri de la focar. În Lucieni au fost sacrificaţi, la momentul confirmării pestei porcine, trei porci din gospodăria afectată de virus.

error: Conţinut protejat !!