Perseidele, ploaie de stele ce poate fi observată cel mai bine între 11-13 august

perseide

Spectacolul astronomic al Perseidelor se apropie și se spune că fenomenul va fi de această dată și mai impresionant datorită numărului mare de meteori. Perseidele se vor putea vedea până la 24 august. Cele mai bune nopți pentru a le observa vor fi cele din 11, 12 și 13 august, relatează CNN și ABC.

În fiecare lună august, cerul strălucește datorită Perseidelor. Bolta cerească se umple de dâre strălucitoare și efemere care se formează când mici particule de praf provenite de la cometa Swift-Tuttle intră în contact cu atmosfera. Aceste particule măsoară de obicei mai puțin de un milimetru și călătoresc cu viteze enorme, de aproape 214.000 kilometri pe oră, potrivit NASA.

Ca în fiecare an, astronomii fac calcule complexe în încercarea de a afla intensitatea fenomenului. Problema este că fiecare corp care formează Sistemul Solar poate avea influență asupra acestui fenomen, fapt pentru care este foarte greu să se ajungă la o concluzie exactă. Cu toate acestea, potrivit NASA, Perseidele din 2016 vor fi cele mai abundente din 2009 încoace.

„Anul acesta, vor putea depăși 150 sau chiar vor putea ajunge la 200 meteori pe oră”, a spus Bill Cooke, expert în meteoriți.

CNN amintește, pentru comparație, că ploaia de meteori Aquaride Eta din luna mai a avut o medie de 10 meteori pe oră.

Perseidele se văd mai bine când cerul nu este luminat, ca în parcurile naționale sau în zonele rurale. Pentru cei care nu pot scăpa de poluarea luminoasă, NASA oferă un streaming al evenimentului.

Pentru a le vedea, se recomandă în primul rând răbdare, pentru că, potrivit CNN, ochii au nevoie de 45 de minute pentru a se obișnui cu întunericul.

„Pentru a vedea Perseidele este destul să privim spre zenit, chiar deasupra capului nostru, și să așteptăm”, a explicat, pentru ABC, astrofízicianul Miquel Serra-Ricart, de la Institutul de Astrofizică din Canare (Instituto de Astrofísica de Canarias, IAC). „Le vom putea vedea în orice punct al boltei cerești, este doar o chestiune de răbdare”, a subliniat acesta.

Numele Perseidelor provine de la constelația Perseu, pentru că de acolo par să apară când se privește cerul.

Referitor la următoarele ploi de meteori, cotidianul spaniol menționează că în octombrie vor veni Orionidele, în noiembrie, Leonidele, iar în decembrie, Geminidele, dar observarea acestora din urmă va fi îngreunată de Luna plină.

error: Conţinut protejat !!