Deschiderea oficială a exerciţiului international RoGendItEx 2016 la Centrul de Perfecţionare Jandarmi de la Ochiuri

jandarmi ochiuri-001

Jandarmi din 16 state participă la exerciţiul internaţional RoGendItEx 2016, iar ceremonia de deschidere a manifestării a avut loc, luni, la Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Ochiuri, din judeţul Dâmboviţa, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei Române.

RoGendItEx 2016 este cel mai amplu exerciţiu internaţional organizat de Jandarmeria Română. Este a şasea ediţie a exerciţiului internaţional de stat major cu forţe in teren –  RoGendIntEx 2016.

”Exerciţiul internaţional reuneşte participarea a 16 de state, precum şi a 4 organizaţii şi structuri internaţionale şi va fi evaluat de experţi şi observatori internaţionali din cadrul Centrului de Excelenţă NATO pentru Operaţii de Stabilitate (Vicenza), Departamentului pentru Operaţiuni de Menţinere a Păcii (DPKO) al ONU, Colegiului European pentru Securitate şi Apărare (ESDC), precum şi experţi în domeniul misiunilor internaţionale şi gestionării crizelor ai Uniunii Europene (CMPD)”, se arată în comunicatul Jandarmeriei Române, remis luni.

În premieră, la ediţia din acest an sunt prezenţi reprezentanţi ai forţelor din Brazilia,  Kuweit, Djibouti, Senegal.

”De asemenea, au confirmat participarea  peste 20 de ofiţeri din cadrul forţelor de Jandarmerie şi Poliţie din 17 state, cu care Jandarmeria Română are relaţii de cooperare. Comandantul exerciţiului din acest an, colonel Gabriel OANŢĂ, a fost desemnat din cadrul EUROGENDFOR (Forţa de Jandarmerie Europeană) este ofiţer în cadrul Jandarmeriei Române, dar în prezent îşi desfăşoară activitatea în cadrul prestigioasei organizaţii”, se precizează în comunicatul Jandarmeriei Române.

RoGendIntEx 2016 este cel mai amplu exerciţiu internaţional organizat de Jandarmeria Română, care implică folosirea de forte în teren şi se desfăşoară pe teritoriul a patru judeţe (Dâmboviţa, Covasna, Braşov şi Harghita) şi municipiul Bucureşti, cu comandamentul la sediul Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Ochiuri.

Din partea Jandarmeriei Române participă 320 de ofiţeri şi subofiţeri, care  ocupă diferite poziţii de comandă şi execuţie în organigrama exerciţiului, cu menţiunea că forţele din teren sunt alcătuite în majoritate din jandarmi români.

RoGendIntEx 2016 are ca scop antrenarea forţelor de jandarmerie şi poliţie provenind din state diferite, pentru a le creşte capabilitatea în domeniul gestionării unor situaţii de criză, în perspectiva desfăşurării de misiuni internaţionale.

”Prin intermediul acestor exerciţii de antrenament, care se desfăşoară în baza unoi scenarii adaptate după fapte reale,  se pune un accent deosebit pe asigurarea coeziunii participanţilor de naţionalităţi diferite, pentru realizarea interoperabilităţii acestora, precum şi pentru stabilirea unor proceduri comune de lucru, cu respectarea mandatorie a prevederilor legislaţiei internaţionale, în special în ceea ce priveşte drepturile omului”, informează Jandarmeria Română.

Conform sursei citate, scenariul pus în aplicare în acest an şi concluziile care se vor desprinde în urma desfăşurării exerciţiului reprezintă un test al capabilităţii Jandarmeriei Române de a organiza un stagiu de antrenament de tip EUPST (European Union Police Services Training) şi al nivelului ridicat de expertiză al jandarmilor români, în ceea ce priveşte lucrul într-un mediu internaţional şi gestionarea situaţiilor de criză.

error: Conţinut protejat !!